Ball del tortell
Matadepera

  Vallès Occidental
  Matadepera
  Emplaçament
  Es balla a la plaça de Cal Baldiró
  429

  Coordenades:

  41.59904
  2.02689
  418905
  4605717
  Número de fitxa
  08120 - 134
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Segle
  XX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Inventariat al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya (CPF); 440 - Inventari de danses vives de Catalunya; IPCIDV-4-0433 Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès
  Accés
  Obert
  Lúdic/Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Ball en parella que es balla per les festes de Sant Sebastià, al voltant del 20 de maig. El Ball del Tortell és una reinterpretació d’una dansa que antigament es ballava a la vila el dia de sant Sebastià i que té la particularitat que els que l'executen regalen, seguint una antiga tradició, un tortell a la parella que treuen a ballar. Actualment es conforma de tres balls vuitcentistes: un vals, un pas doble i un vals jota (Casals, 2017).

  En finalitzar el ball, les noies se’n duien el tortell cap a casa  i se’l menjaven als postres del dia de Sant Sebastià.

  Acompanyament musical de cobla.

  No hi ha un vestuari específic més enllà del barret de balla tipus Canotier dels homes i la manteleta de les dones. Les dones porten el tortell al braç dret mentre ballen.

  L’edició del 2019, el ball del tortell estrenava coreografia i melodia renovada, amb les peces La valse de quatre sous (música de Max Havart, el ball del tortell amb música de Jesús Ventura) i per acabar Fiesta en Sevilla, de Max Havart.

  Aquest ball es recupera el 23 de gener de l’any  2000, amb motiu de la commemoració del centenari de la germandat de Sant Sebastià de Matadepera i sota l’impuls de l’Agrupació Sardanista La Mola (Ríos, 2011). L’origen se situa a principis de segle XX. Començava amb l’oferiment d’un tortell a les noies per part dels fadrins. Si l’acceptaven se’l penjaven del braç mentre ballaven.

  CASALS CANALIAS, Raimon (2017). Ball del tortell de Matadepera; dins Inventari de danses vives de Catalunya. Esbart Català de dansaires: http://dansesvives.cat/?q=node/4385 [consulta realitzada el 15 de gener de 2021].

  MANYOSA I RIBATALLADA, Tomàs (2017). Les danses vives del Vallès;  dins El Vallès: festa, cultura popular i patrimoni cultural immaterial. Recull de ponències del IV Curs d'història del Vallès. Sabadell: Ed. Fundació Bosch i Cardallach, pp. 131-159.

  RÍOS i MASANELL, Joan (2011). Un tortell per festejar; dins Vallesos 1, primavera-estiu 2011, https://vallesos.cat/1/carpeta/e453ba6a [consulta realitzada el 20 de gener de 2021].