Ball del tortell
Matadepera

Matadepera
    Es balla a la plaça de Cal Baldiró

Música i dansa
    XX-XXI
    Inventariat al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya (CPF); 440 - Inventari de danses vives de Catalunya; IPCIDV-4-0433 Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès
    Lúdic/Cultural
    Jordi Montlló Bolart

Ball en parella que es balla per les festes de Sant Sebastià, al voltant del 20 de maig. El Ball del Tortell és una reinterpretació d’una dansa que antigament es ballava a la vila el dia de sant Sebastià i que té la particularitat que els que l'executen regalen, seguint una antiga tradició, un tortell a la parella que treuen a ballar. Actualment es conforma de tres balls vuitcentistes: un vals, un pas doble i un vals jota (Casals, 2017).

En finalitzar el ball, les noies se’n duien el tortell cap a casa  i se’l menjaven als postres del dia de Sant Sebastià.

Acompanyament musical de cobla.

No hi ha un vestuari específic més enllà del barret de balla tipus Canotier dels homes i la manteleta de les dones. Les dones porten el tortell al braç dret mentre ballen.

L’edició del 2019, el ball del tortell estrenava coreografia i melodia renovada, amb les peces La valse de quatre sous (música de Max Havart, el ball del tortell amb música de Jesús Ventura) i per acabar Fiesta en Sevilla, de Max Havart.

Aquest ball es recupera el 23 de gener de l’any  2000, amb motiu de la commemoració del centenari de la germandat de Sant Sebastià de Matadepera i sota l’impuls de l’Agrupació Sardanista La Mola (Ríos, 2011). L’origen se situa a principis de segle XX. Començava amb l’oferiment d’un tortell a les noies per part dels fadrins. Si l’acceptaven se’l penjaven del braç mentre ballaven.

CASALS CANALIAS, Raimon (2017). Ball del tortell de Matadepera; dins Inventari de danses vives de Catalunya. Esbart Català de dansaires: http://dansesvives.cat/?q=node/4385 [consulta realitzada el 15 de gener de 2021].

MANYOSA I RIBATALLADA, Tomàs (2017). Les danses vives del Vallès;  dins El Vallès: festa, cultura popular i patrimoni cultural immaterial. Recull de ponències del IV Curs d'història del Vallès. Sabadell: Ed. Fundació Bosch i Cardallach, pp. 131-159.

RÍOS i MASANELL, Joan (2011). Un tortell per festejar; dins Vallesos 1, primavera-estiu 2011, https://vallesos.cat/1/carpeta/e453ba6a [consulta realitzada el 20 de gener de 2021].