Ball de Sant Pau
Sant Pere de Ribes

Ribes

Música i dansa
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El ball de Sant Pau és un ball de versos que es representava durant l'Aplec de Sant Pau primer i la Festa Major de Sant Pau després. En aquesta obra de teatre popular, es representa la vida de Pau, Pere i Tecla en els orígens del cristianisme. Es relata la conversió de Saule o Pau i de Tecla al cristianisme, i de l'execució del primer per part de l'emperador romà Neró.

El ball de Sant Pau és una representació teatral que forma part de la tradició oral del poble de Ribes, datat entorn el segle XIX. Es coneix que l'any 1912 es va ballar a la plaça, tot i que sembla que de forma més continguda que anys enrere. Com era habitual a l'època, s'interpretava en castellà i els personatges femenins eren representats per homes. Abans de la Guerra Civil ja va deixar de formar part dels actes de la festa major, probablement pel desprestigi de què gaudien els balls parlats en aquesta època, per ser considerats grollers. A la dècada de 1960, quan ja quedaven poques persones que poguessin recordar els versos, 'escriptor Pere Carbonell i Grau va poder transcriure'l a partir del testimoni de Joan Robert de Can Jove, quan comptava 90 anys. La primera representació del ball després de la seva recuperació va portar-la a terme l'entitat del Centre Parroquial l'any 1973, sota la direcció de Manel Milà i Ferrer. El dia de Sant Pau de l'any 1987 va representar-se de nou, aquest cop per part de l'entitat dels Xulius.

CARBONELL, P. (2003). Ball de Sant Pau. Sant Pere de Ribes: Arsis Editorial i Labuerda.
    PUIG, P. (1972). Regalims d'història de Sant Pere de Ribes. (inèdit)