Ball de la Garlanda
Vallbona d'Anoia

Nucli antic de Vallbona d'Anoia

Núria Cabañas

El Ball de la Garlanda es realitza en el marc de la Festa del Roser, el dia de Pasqua Granada a la Plaça de l'Església.
    A l'inici les Roseres duen a terme el traspàs de càrrecs on les quatre parelles fan una volta sencera i delimiten un quadrat. La primera Rosera sortint és dirigeix al centre de la plaça al mateix temps que ho fa la Rosera entrant que es troba en l'angle oposat, en diagonal. Un cop es troben al centre de la plaça, la Rosera sortint li entrega la bacina de la Mare de Déu a la Rosera entrant i després tornen al seu lloc. A continuació, es repeteix el mateix cerimonial amb les altres dues Roseres. Un cop finalitzat el traspàs de càrrecs comença pròpiament el ball.
    El ball és un senzill ball pla que primerament les parelles ballen sense moure's de la seva posició inicial, delimitant els quatre angles d'un quadrat. Seguidament, els balladors es desplacen a un dels laterals de la plaça, formant dues fileres que avancen i retrocedeixen també amb ball pla, aquesta sembla que és la part del ball que ha perdurat. Els balladors tornen al centre de la plaça i el ball segueix amb punt pla delimitant un cercle. El ball finalitza amb una rotllana amb els balladors agafats de les mans,saltant primer a la dreta i després a l'esquerra.

L'actual versió del ball és el resultat dels arranjaments, tant a nivell musical com coreogràfic, als anys cinquanta i setanta pel músic Miquel Armengol i Josep M. Castells amb la finalitat de fixar el ball i així evitar modificacions que de manera puntual s'havien anat realitzant anys anteriors.
    La música es interpretada per una cobla-orquestra, està formada per quatre frases en compàs ternari, les quals es repeteixen, més una corranda final en compàs binari.
    El ball es creu que s'havia ballat en altres poblacions del Penedès i l'Anoia ja que es troben melodies semblants en pobles propers a Vallbona d'Anoia.

No hi ha referències sobre l'origen del Ball de la Garlanda però si que es té constància, gràcies a unes visites pastorals de l'any 1808 de la interrupció de garlandes a les festes a causa de la guerra amb els francesos.

JUAN I NEBOT, M.ANTÒNIA.(1995): La festa del Roser a Vallbona d'Anoia.