Ball de cercolets
Sant Pere de Ribes

Ribes i les Roquetes

Música i dansa
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El ball de cercolets és una dansa formada per un grup de vuit noies. Aquestes sostenen el característic cercolet, fet amb mig arc de fusta folrat amb tela i lligat amb cintes. Durant la dansa, el cercolet és sostingut dret, sobre el cap, i les noies dansen de forma creuada. Un dels moments destacats del ball és quan el grup forma una cúpula amb els cercolets, i al capdamunt s'hi situa l'Angelet, una nena que alça una espasa que culmina l'acte dient "visca la festa major". Les balladores porten espardenyes vetades, faldilles blanques ribetejades i un mocador. Al final es reciten els balls de versos, on s'expliquen vicis atribuïbles als infants.

L'origen del ball de cercolets a Ribes es remunta a l'any 1963, quan Josep Maria Ramos en va impulsar la creació. Aleshores era ballat exclusivament per nois. Al nucli de Roquetes van sortir per primer cop en motiu de la festa major de Sant Joan de l'any 1981.