Ball de cercolets
Font-rubí

Música i dansa
    XX-XXI
    Miquel Gea i Bullich

Ball integrat exclusivament per noies on s'utilitza un cèrcol no totalment tancat, que simbolitza els cèrcols de les bótes de vi. La indumentària utilitzada en aquest ball a Font-rubí és la següent: brusa blanca, faixa negra i faldilla color verd fastuc. El calçat són espardenyes de vetes. Els cèrcols estan folrats de color blanc i guarnits amb cintes entrecreuades de color negre i verd fastuc, a joc amb l'indumentària.

El ball de cercolets de Font-rubí fou creat a partir del ball de panderetes a finals dels anys 90 del segle XX. Sembla que s'inspiraren en el ball de cercolets de Vilafranca del Penedès, força arrelat en aquella propera població. Sembla que aquest tipus de ball en un origen era ballat només per homes. El fet que els cèrcols representin els de les antigues bótes de vi ja deixa clara la vinculació clara d'aquest ball amb les terres vinícoles. És per aquest motiu que, en origen, se solia ballar quan acabava la verema, cap el mes d'octubre.

BAYER, Xavier i altres (1997). Abecedari de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Edita Vilatana, C.B. Vilafranca del Penedès.