Ball de Cascavells
Súria

Per tot el terme

Música i dansa
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo

Es tracta d'un ball popular en el que els seus participants porten unes turmells plenes de cascavells - en aquest cas a les cames- que sonen mentre els dansaires es mouen, fent-los sonar a vegades violentament . Es considera una al·legoria de la lluita i la victòria del soldat . Els instruments que animen la dansa són el flabiol, el tamborí i el sac de gemecs. Es tracta d'un dels elements més interessants de les caramelles de Súria. El grup del Tro Gross és l'encarregat de fer aquesta dansa.

Aquest ball ha estat molt popular a la Catalunya septentrional i al Bages. En aquesta última comarca ha estat la dansa pròpiament caramellaire. No es conec la data del seu inici, encara que ja apareix documentada el 1481 a Barcelona amb motiu de l'entrada de la reina Isabel de Castella. A l'Arxiu de Manresa es troba un document de l'any 1594, en que es fa referència al que es feia per acompanyar les caramelles. A l'escrit es parla d'uns individus que anaven la nit del dissabte de Rams per les cases de la parròquia, un cantant, un altre sonant el llagut (?), la flauta i el tamborí, un altre amb cornamusa, i dos ballant amb els cascavells "demanant caramelles i aplegant ous i lo que els volien donar per a menjar" (..).

FÀBREGA ENFEDAQUE, A.; PERAMIQUEL COLS, J. (2000) Caramelles de Súria. Programa, Ajuntament de Súria.