Badia
Matadepera

Turó de Calderols

Marcel·lí Padró
    Protecció Parcial (Número 47 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Sí (IPA)
    Jordi Montlló Bolart

Torre als quatre vents situada al sector meridional del Turó de Calderols. Forma part d’un conjunt de torres de la mateixa família, construïdes durant la urbanització del solar; una de les primeres urbanitzacions de Matadepera.

És de planta quadrangular formada per diversos cossos annexos. Consta de planta baixa i dos pisos, que s’adapten a la inclinació del terreny. La coberta és de teules àrabs i s’adapta a la composició de cada cos. El cos principal és rectangular i la coberta és a tres aigües. A la part sud-est s’hi afegeix un cos amb la coberta inclinada a la façana, on destaca una galeria, en el segon pis, composta per pilastres de maó i barana feta de maons plans col·locats en ziga-zaga. A aquest cos se li afegeix una tribuna coberta a tres aigües.

L’entrada principal es troba a la façana de llevant i s’hi accedeix per unes escales que donen a un porxo.

El 28 de novembre de 2002 la família Badia traslladà el fons personal de Francesc de Paula Badia i Tobella al fons notarial de Terrassa, i l’altra part més de caire personal entrà a l’arxiu de Terrassa. Amb el fons s’ingressà bibliografia, de la qual una part s’incorporà a l’Arxiu Històric i la resta a la Biblioteca Central de Terrassa. Juntament amb aquest fons, la família va cedir la de l’avi matern de Francesc de Paula, el notari Francesc Tobella i Oliver, titular de la notaria i escrivania públiques d’Olesa de Montserrat d’on era originari.

És la primera construcció del conjunt familiar d’una de les primeres urbanitzacions de Matadepera. La propietat del solar, que pertanyien a la finca de Can Prat, era del notari terrassenc Francesc de Paula Badia i Tobella (Olesa de Montserrat, 11 de ,arç de 1896 – Matadepera, 1936), assassinat a la carretera de Talamanca, el 24 de juliol de l’any 1936, en els primers dies de l’esclat de la Guerra Civil espanyola juntament amb set industrials terrassencs. El 20 d’octubre els protocols notarials que es conservaven al seu despatx es van cremar.

Era president de la Schola Cantorum i membre del Patronat de la Fundació Soler i Palet, a més de dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya. Home profundament religiós, l’any 1930 promogué la reaparició del setmanari catòlic La Creuada.

Amb la seva esposa, Montserrat Tobella i Barrera, van tenir sis fills: Roser, Montserrat, Joaquim, Teresa, Josep Maria i Oriol.

ACVOC AHT Diccionari Terrassenc, fitxa d’en Francesc de P. Badia i Tobella. Calvari d’una ciutat. Terrassa 1936-1939- Terrassa: Delegació Local d’”Hispania Martyr”. 1996.

PUIG i USTRELL, Pere et alii (2013): Francesc de Paula Badia i Tobella. Fons Personals. Codi de referència: CAT ACVOC AHT 13/28. 1877-1940, pp. 177-178, dins Guia de Fons de l’Arxiu de Terrassa. Arxiu Històric de Terrassa. Arxiu Comarcal de Vallès Occidental. Col·lecció Joan Arnella, núm. 6. Terrassa. Ajuntament de Terrassa i Arxiu Municipal.