Badia
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Francesc Badia, 1
  Emplaçament
  Turó de Calderols
  480

  Coordenades:

  41.60769
  2.01772
  418152
  4606686
  Número de fitxa
  08120 - 152
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1934
  Marcel·lí Padró
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 47 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8268105DG1086N0001BH
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre als quatre vents situada al sector meridional del Turó de Calderols. Forma part d’un conjunt de torres de la mateixa família, construïdes durant la urbanització del solar; una de les primeres urbanitzacions de Matadepera.

  És de planta quadrangular formada per diversos cossos annexos. Consta de planta baixa i dos pisos, que s’adapten a la inclinació del terreny. La coberta és de teules àrabs i s’adapta a la composició de cada cos. El cos principal és rectangular i la coberta és a tres aigües. A la part sud-est s’hi afegeix un cos amb la coberta inclinada a la façana, on destaca una galeria, en el segon pis, composta per pilastres de maó i barana feta de maons plans col·locats en ziga-zaga. A aquest cos se li afegeix una tribuna coberta a tres aigües.

  L’entrada principal es troba a la façana de llevant i s’hi accedeix per unes escales que donen a un porxo.

  El 28 de novembre de 2002 la família Badia traslladà el fons personal de Francesc de Paula Badia i Tobella al fons notarial de Terrassa, i l’altra part més de caire personal entrà a l’arxiu de Terrassa. Amb el fons s’ingressà bibliografia, de la qual una part s’incorporà a l’Arxiu Històric i la resta a la Biblioteca Central de Terrassa. Juntament amb aquest fons, la família va cedir la de l’avi matern de Francesc de Paula, el notari Francesc Tobella i Oliver, titular de la notaria i escrivania públiques d’Olesa de Montserrat d’on era originari.

  És la primera construcció del conjunt familiar d’una de les primeres urbanitzacions de Matadepera. La propietat del solar, que pertanyien a la finca de Can Prat, era del notari terrassenc Francesc de Paula Badia i Tobella (Olesa de Montserrat, 11 de ,arç de 1896 – Matadepera, 1936), assassinat a la carretera de Talamanca, el 24 de juliol de l’any 1936, en els primers dies de l’esclat de la Guerra Civil espanyola juntament amb set industrials terrassencs. El 20 d’octubre els protocols notarials que es conservaven al seu despatx es van cremar.

  Era president de la Schola Cantorum i membre del Patronat de la Fundació Soler i Palet, a més de dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya. Home profundament religiós, l’any 1930 promogué la reaparició del setmanari catòlic La Creuada.

  Amb la seva esposa, Montserrat Tobella i Barrera, van tenir sis fills: Roser, Montserrat, Joaquim, Teresa, Josep Maria i Oriol.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.

  ACVOC AHT Diccionari Terrassenc, fitxa d’en Francesc de P. Badia i Tobella. Calvari d’una ciutat. Terrassa 1936-1939- Terrassa: Delegació Local d’”Hispania Martyr”. 1996.

  PUIG i USTRELL, Pere et alii (2013): Francesc de Paula Badia i Tobella. Fons Personals. Codi de referència: CAT ACVOC AHT 13/28. 1877-1940, pp. 177-178, dins Guia de Fons de l’Arxiu de Terrassa. Arxiu Històric de Terrassa. Arxiu Comarcal de Vallès Occidental. Col·lecció Joan Arnella, núm. 6. Terrassa. Ajuntament de Terrassa i Arxiu Municipal.