Avencs de Can Garrigosa
Matadepera

Can Garrigosa – Carena de la Roca Petanta.
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

L’avenc de Can Garrigosa està situat al nord del mas, dessota la carena de la Roca Petanta i del Morralet de la Mare de Déu. S’hi pot accedir des de l’estacionament de Can Robert, passant per davant de la casa i en trobar el forn de calç amb el plafó explicatiu, prendre el primer trencall a mà esquerra voltant Can Garrigosa. A l’alçada del mas, un petit corriol que puja en direcció nord hi mena directament. Uns filferros amb un tros de drap lligat alerta als excursionistes de la seva presència. En direcció nord-oest, tot just un centenar de metres, hi ha un segon avenc, conegut amb el nom d’Avenc Petit de Can Garrigosa (desnivell de 6 metres i recorregut de 8 metres). .

La cavitat està formada en les pudingues del període Eocè de Sant Llorenç del Munt i assentada sobre una diàclasi de direcció N 40º E, originada per les filtracions d’aigües. Després de l’esvoranc, com un embut, es localitza la boca, formada per terres compactes. Té una forma allargassada, d’uns 2 metres per una fondària d’uns deu metres aproximadament. Després d’un petit repetjó es prossegueix per un pas estret que permet continuar uns altres de metres fins a un ressalt de 3 metres que permet arribar a un repetjó a menys vint-i-un metres. Un fraccionament permet baixar una vertical de quatre metres més per continuar altre cop en rampa durant un recorregut de vuit metres. Des d’aquí, una vertical de set metres permet arribar a la planta final de la cavitat, en pendent orientada al nord, on s’assoleixen els 42’6 metres de profunditat màxima. Per sobre d’aquest indret s’alça una xemeneia de 15 metres. És en aquest indret on es pot observar la única concreció de l’avenc.

Els avencs es troben dins l’àrea de protecció del Parc Natural i inclosos en l’Inventari d’espais d’interès geològic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya des de 1999. “L’IEIGC és una selecció d’afloraments i llocs d’interès geològic que en conjunt testimonien l’evolució geològica del territori català que cal preservar com a patrimoni geològic”. Sant Llorenç del Munt està situat a la Conca de l’Ebre, amb el número 223 “Sant Llorenç i l’Obac”

Es recomana no entrar si no és amb un professional de l’espeleologia. La pràctica de d’aquest esport comporta un factor de risc elevat si no es tenen uns coneixements tècnics bàsics que es poden adquirir a la Federació Catalana d’Espeleologia.

L’avenc quedà al descobert com a conseqüència de les fortes pluges que tingueren lloc pels voltants del mes de novembre de l’any 1983.

El 29 de novembre fou localitzat pels masovers de Can Garrigosa que varen informar-ne al grup d’espeleologia de Sabadell (GES del CMT). El dia 4 de desembre del mateix any, Jaume Claveri i Joan Boixader hi baixaven una vintena de metres amb una escala. Veient que era més profund, el dia 6, quatre membres del GES l’exploraren en la seva totalitat, aixecant un croquis. Més endavant, membres de l’Espeleo Club de Sabadell hi baixaren i en feren una topografia completa.

BADIELLA, Xavier; BADIELLA, Eduard; CLAVERÍ, Jaume (1986). L’avenc de Can Garrigosa. SIS/10. Recull de treballs espeleològics, pp. 40-41. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa, núm. 44. Terrassa.

FERRO, Antoni (2004). Els avencs “terrosos” del Massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, pp. 146-149. Geologia Càrstica. Actes del primer Congrés Català d’Espeleologia. Federació Catalana d’Espeleologia. Esplugues de Llobregat.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.