Avenc Pomar
Vallirana

Serral del Suro - Escletxa de la Mata
    Damunt del carrer de la Pedrera, en un revolt del camí que envolta la zona extractiva

Adriana Geladó Prat

Avenc de 32 metres de desnivell amb un recorregut de 90 metres, situat en una zona litològica de calcàries. La cavitat s'inicia amb un pou de 2 metres que connecta amb una estreta diàclasi acabada en gatera. Seguint el conducte s'arriba a un pou d'aproximadament 10 metres de fondària. Des de la base d'aquest, la galeria ascendeix en direcció sud-oest fins quasi arribar al nivell de la boca d'entrada. Situats de nou a la base del pou, la galeria va davallant entre rampes i ressalts, assolint la màxima profunditat als 32 metres.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

L'any 1972, el GE Badalona va iniciar la seva desobstrucció en observar que en èpoques de pluja aquest punt actuava d'engolidor. Finalment es va poder accedir al seu interior el 15 d'abril de l'any 1973.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 29.