Avenc del pla de les Bassioles
Vallirana

Urbanització de les Bassioles
    En una zona verda al costat d'un torrent, entre els carrers Jaume I i de les Corts

Adriana Geladó Prat

Gran avenc de 62 metres de desnivell amb un recorregut de 75 metres, situat en una zona litològica de dolomies. Es tracta d'un pou cilíndric artificial de 10 metres de fondària, amb un pas estret a la seva base. Des d'aquí, un pou estructurat sobre una diàclasi (direcció N-S) segueix davallant fins a una plataforma de 7 x 5 metres. Finalment, un darrer ressalt de 9 metres ens porta a una àmplia sala plena de blocs.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La primera referència sobre aquest avenc és dels membres del Club Muntanyenc Barcelonès, durant la campanya que van realitzar a la zona de l'Ordal des de maig del 1936 fins als primers mesos del 1937. Posteriorment, l'avenc fou explorat pel GIE-CE Gràcia (1958-59) i pel GES-CMB (abril 1962). A principis dels anys 70, la zona on es situa es va començar a urbanitzar, tot i que l'avenc encara es manté (a diferencia d'altres cavitats de la zona que van desaparèixer). Es tracta d'una antiga explotació de sal de llop.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 8.