Avenc del Ballaric

Fons del Ballaric
    Situat al Pujol Gran, aproximadament a 1,5 Km en direcció est del GR5.

Sense data
    Pública
    Diputació de Barcelona, La Pleta. Carretera de la urbanització "Rat-penat" a la Plana Novella, Km. 3
    Conxi Rodríguez

Avenc situat en un terreny de calcàries de l'Hauterivià , té una profunditat màxima de 66m. La boca, de 3x1m d'amplada, dona pas a un pou de secció allargada en direcció NS que a 40,5m termina en una planta de 4x6m. En aquesta planta es troba un nou pou inclinat que incideix en el seu fons amb una sala situada a 52m. De l'extrem E de la base del primer pou parteix una gatera que, després d'una pendent progressiva, termina en una sala de morfologia clàstica. Una sèrie de forats entre els blocs de la sala permeten baixar fins arribar a una nova cavitat de majors dimensions situada exactament sota l'anterior, formant un pendent mitja de 37º. Els grans blocs que ocupen la planta de la sala formen un petit pou en la zona inferior que assoleix 66m, la màxima cota de l'avenc.

La Federació Catalana d'Espelologia -secció Villalta d'arqueologia i pleontologia ha proporcionat dades referents als avencs i coves.

BORRÀS, J.(1973) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
    MIÑARRO, J. M. (1993) "Inventari Espeleològic de Catalunya" Federació Catalana d'Espeleologia.