Auca de Folgueroles
Folgueroles

Joan Vilamala (text) i Josep Casadevall (il·lustracions)
    Cultural

"AUCA DE FOLGUEROLES
    Bonic poble de la Plana on anar un cap de setmana

Cal fer poques cabrioles, per arribar a Folgueroles. / Un poble antic i bonic, que hi ha a la plana de Vic. / Folgueroles nasqué un dia, entorn de Santa Maria. / L'església parroquial, que romànic té el portal. / Mes amb el temps i una canya, van fer el cloquer d'espadanya. / La façana ara és barroca, i fa la seva patxoca. / Al seu voltant tot un poble, ha crescut fidel i noble. / Com ho va fer en Verdaguer, de qui cal parlar primer. / El més nostre i gran poeta, nascut en aquesta pleta, / ... una barrija-barreja, que encara verdaguereja. / La seva Casa-Museu, si veniu, no us la perdeu. / Des d'aquí se us recomana, la Ruta verdagueriana. / Pas a pas, arreu arreu, molts versos hi llegireu. / A la Plaça, un bell Pedró, hi veureu, més que bufó. / I en un raconet proper, «El Sembrador» de l'Hugué. / Tirareu carrers enllà, fins arribar a un alzinar. / On l'«Àlbula», una escultura, us fa llegir la natura. / Si seguiu, anant amunt, hi trobareu la Damunt. / Des d'allí contemplareu, la Plana i el Pirineu. / Si us queda encara una estona, arribeu-vos a Can Tona. / Tot passant per Sant Tomàs, un convent que ve de pas. / O bé, a la font del Desmai, que no raja gaire mai. / Sant Jordi és una altra ermita, que mereix una visita. / Hi ha el dolmen de Puigseslloses, que és de les primeres coses/ ...que els ibers van construir. Mossèn Cinto va ser aquí / ...que missa nova cantà, entre un dolmen i un altar. / I si encara us sentiu fresc, aneu fins a Sant Francesc, / ...que és on el sant s'hi moria, o torneu un altre dia. / Això no és tot Folgueroles, només són les beceroles / De racons per observar, amics meus, ui, si n'hi ha! / Ja can Dachs, l'Ajuntament, té un aspecte prominent. / Comencem pel capdamunt: Sota Sant Llorenç del Munt, / ...hi ha gorgs com el de Nitons, d'on no toques mai el fons. / Al cim de Puigcastellet, hi ha el Casol que és un indret, / ...on intrèpids ausetans, van fer la murga als romans. / Tot baixant cap a ponent, hi ha la llera del torrent / ...on el nom de Verdaguer, en Perejaume escrigué, / ...al peu de la font Trobada, al bell mig de l'esplanada. / Hi ha fonts a cada racó:
    la del Glaç, la del Rector, / ...la font de la Ricardera..., però l'aigua no és el que era. / Les masies importants de la vila, o fins d'abans, / ...són el Pou, el Godaiol, on nasqué Josep Pujol, / ...un magnífic escultor, del barroc més rococó. / La Sala, que és un casal, antic i senyorial. / La Codina, el Gelabert, el Fócs, on va anar per cert / ...a robar en Rocaguinarda, quatre bous amb l'espingarda, / La Torre de Morgadès, Puigseslloses, lloc de pes, / ... i la Roca, l'Arumí, Masdencoll... deixem-ho aquí".

La imatge ha estat facilitada per l'Ajuntament de Folgueroles.

Aquesta auca fou estrenada per la Festa Major de Folgueroles el mes de setembre de l'any 2005. Fou editada per l'ajuntament del municipi i repartida a totes les cases de la població.

“L’entrevista a Josep Casadevall “Carolino” i Joan Vilamala, autors de l’Auca de Folgueroles”. La Falguera nº 24, 2005, p. 17-18.