Assentament del Camí de Carme a Collbàs
Carme

A prop del camí que va de Carme a Collbàs, al sud de la Serra de Collbàs

III-I aC
    Si, CC. AA. 7711
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta d'un jaciment d'habitació amb estructures conservades amb una cronologia de l'Ibèric Final i romano-republicana, ubicat en un lloc una mica sobrealçat, a l'extrem d'una rasa, envoltat de serrats calcaris molt erosionats, entre conreus i bosc de pins. Al lloc apareix material ceràmic superficial i restes de l'angle d'una paret, de la qual se'n conserva una sola filada que es recolza directament sobre el terreny natural. La seva llargada màxima és de 1'40 m i té una amplada de 0'50 m. És feta de pedra seca, amb blocs lítics sense treballar i aparell irregular.
    Aflora material arqueològic superficial en un radi d'uns 20 m de la paret i al llarg del temps s'han recollit tota una sèrie de fragments que es troben dipositats al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia: fons d'un plat de ceràmica Campaniana B, forma 7 de Lamboglia (175-50 aC); fragment de la paret d'una àmfora amb un desgreixant molt variat i aspecte molt arenós; fragment d'una vora de ceràmica ibèrica feta a mà, amb desgreixant de quars i mica daurada; fragment d'una vora de ceràmica ibèrica comuna feta a torn, sense coll, de perfil globular i pasta bicolor; i, finalment, un fragment informe, una vora i una base de ceràmica gris monocroma catalana molt ben cuita.

Materials arqueològics dipositats al Museu Comarcal de l'Anoia (n. ref. M-255 i M-537).

El jaciment fou descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada durant una excursió realitzada l'any 1983.

ENRICH, J. (1984): "Camí de Carme a Collbàs", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.