Arxiu de l'associació Solc, música i tradició al Lluçanès
Prats de Lluçanès

Solc, música i tradició al Lluçanès. c/ Major, 51 baixos. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Bo
    Caldria controlar la humitat i la temperatura per tal de mantenir la documentació en bon estat de conservació.
    Solc, música i tradició al Lluçanès, c/ Major, 51 baixos. 08513. Prats de Lluçanès.
    Jordi Compte i Marta Homs

El fons documental de Solc, música i tradició al Lluçanès està especialitzat en l'àmbit de la cultura i la tradició del Lluçanès. Al fons s'hi poden trobar diferents materials com fotografies, enregistraments musicals, llibres, quaderns, revistes, fulletons, cartells, memòries d'activitats, etc.; que es troben també en diversos suports: paper, CD, cassette, DVD. Cal destacar la documentació referent a l'àmbit de la música i cultura popular formada per llibres de temàtica social, històrica i etnogràfica, revistes especialitzades, CD's i cassettes de música popular i tradicional, gravacions de trobades de cantadors, etc. És rellevant la documentació referent a la transhumància al Lluçanès, fruit de l'estudi de l'activitat transhumant i de la recuperació dels vells camins ramaders que va portar a la formació del Grup de Treball de Transhumància del Solc, l'edició dels Quaderns de Transhumància i la creació d'un mapa dels camins ramaders del Lluçanès. També és important el recull de documentació dels cicles que anualment organitza Solc, música i tradició al Lluçanès des de 1993 fins a l'actualitat amb els corresponents reportatges fotogràfics, els programes de mà, cartells, així com les memòries dels cicles, les jornades i les activitats organitzades per l'associació. Al fons també hi ha documentació diversa rebuda d'associacions i institucions de caràcter cultural, la col·lecció de la revista comarcal del Lluçanès la Rella i la revista de música i cultura popular Caramella.

Caldria realitzar un inventari exhaustiu i crear un registre informàtic del fons per tal de facilitar la consulta. (Continuació història) També en aquest temps ha vist reconeguda la seva feina des de diferents institucions, i així el 1998 va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i el 2001 un dels premis Altaveu, concedits per l'ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Actualment, gestiona els cursos FESTCAT a Osona i el Lluçanès, seguint un encàrrec del Departament de cultura de la Generalitat a través del CPCPTC i també l'Inventari de Patrimoni Cultural de 12 municipis del Lluçanès.

Solc, música i tradició al Lluçanès és una entitat que des de fa quinze anys organitza un cicle de música tradicional i popular durant tres mesos entre la primavera i l'estiu. Va néixer l'any 1993 però no va constituir-se com a associació fins el 1995. El cicle, que porta el mateix nom de l'associació, és l'activitat més coneguda a nivell extern, però a part també n'organitza d'altres que de mica en mica van agafant reconeixement, fins i tot fora de la comarca. Aquest cicle, vertebrat des dels primers anys entorn de dos eixos fonamentals: la transhumància i la trobada de cantadors, ofereix al públic concerts i balls, a part de nombroses activitats vinculades a diferents celebracions anuals, algunes ja existents, altres recuperades i unes poques inventades. Destaquen, per exemple, la fira de Santa Creu de Joglars, el Solc dels bandolers, la trobada de gegants del Lluçanès o el Solc d'allà enllà, aquest dia amb grups de fora dels Països Catalans. La Trobada de cantadors, que enguany arribarà a la catorzena edició, ha aplegat en tot aquest temps cantadores i cantadors de totes les edats, bàsicament del Lluçanès, i ha permès recollir un ampli repertori de cançons de tradició oral, de les quals se'n va editar un doble CD "Qui canta els seus mals espanta" el 2004. Pel que fa a la transhumància, hi ha un grup de treball que des de fa anys es dedica a resseguir tots els camins ramaders del Lluçanès i n'està fent un inventari, ja que tota la zona havia estat un lloc de pas dels ramats transhumants. A la vegada, de la recerca obtinguda es publica periòdicament un quadern dins la col·lecció La ramada encantada, de la qual n'han sortit els següents títols: Els camins ramaders del Lluçanès, Camins amb memòria, Apunts de transhumància (Costums, normes, oficis i llegendes), i Ruta de Transhumància. Santa Creu- La Torre- Santa Creu. També, donada la importància d'aquest tema, des de Solc es va organitzar l'any 1997 a Santa Eulàlia de Puig-oriol, la Primera jornada sobre transhumància de Catalunya. Totes aquestes publicacions són possibles perquè hi ha dins l'associació un Àmbit de recerca i documentació dedicat a la investigació de temes comarcals que, a part dels títols citats més amunt, també ha editat: Un segle de vida al Lluçanès, Memòries de la Pepa Grilló, de Dolors Soler, el CD Danses del Lluçanès, un recopilatori amb les danses vives que hi ha actualment a la comarca, el ja citat doble CD Qui canta els seus mals espanta, i els llibres El ball de bastons de Prats de Lluçanès, de Roser Reixach, i El parlar del Lluçanès, de Jordi Dorca. Des de l'any 2000 Solc edita una revista d'aparició quinzenal de caràcter gratuït, la Rella, amb informacions de tot el Lluçanès. Amb una tirada de tres mil dos-cents exemplars en cada edició, la Rella ha estat un dels grans èxits de l'associació, i compta amb la implicació de corresponsals a nombroses poblacions del Lluçanès i nombrosos anunciants que fan possible que sigui de distribució gratuïta. A part, i conjuntament amb les associacions Tramús, de l'Horta, al País Valencià, i Carrutxa, de Reus, Solc edita la revista Caramella, d'aparició semestral, amb temes de cultura i música popular i tradicional dels Països Catalans. Ja l'any 2001 es van organitzar també des de l'Àmbit de recerca unes jornades amb el nom de Turisme, cultura i territori, que van comptar amb la participació d'un centenar d'inscrits, de les quals es té previst presentar-ne l'edició properament. També el 2004 es van organitzar unes noves jornades amb el nom de L'evolució de les tradicions. Les festes de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès. Cal ressaltar que al llarg de tots aquests anys l'associació Solc ha actuat com a dinamitzadora cultural del Lluçanès des de diferents vessants i ha aconseguit una forta implantació al territori, amb la col·laboració de tots els ajuntaments i nombroses associacions locals.

REIXACH, R., Solc, música i tradició al Lluçanès, dins Caramella, revista de música i cultura popular, núm. 7, 2002.