Aqüeducte de Freixa
Cercs

Al torrent de Peguera, a pocs metres al nord-oest del poble de Cercs i al sud de Sant Jordi.

finals XIX
    Sara Simon Vilardaga

Infraestructura hidràulica que forma part del traçat del Canal Industrial de Berga, que pren aigua del riu Llobregat a la zona del Collet (dins del terme municipal de Guardiola de Berguedà), travessa tot el municipi de Cercs de nord a sud i torna a connectar amb el riu ja en el municipi de Berga. Permet salvar la riera de Peguera, a l'oest del nucli de Cercs.
    L'aqüeducte del canal industrial de Berga al creuament amb la riera de Peguera està conformat per un pont de 80 m de llargada i 22 m d'alçada; consta de 7 arcs de mig punt amb una llum de 6 m cadascun. La seva estructura està bastida en base a murs de carreus i pedres irregulars junt amb maó massís bàsicament als emmarcaments de pilars, arcs i parts del coronament del canal. Els basaments del pilars són bastits en pedres, mostren un major dimensionat en relació a la resta de l'alçat dels pilars. En algunes parts l'estructura mostra reforços metàl·lics.
    A cada extrem de l'aqüeducte el canal té continuïtat a través de foradades en la roca.

Les referències de la fitxa IPA i al BCIL corresponen al Canal Industrial.

L'aqüeducte de Freixa fou construït entre els anys 1892 i 1894 i deu el seu nom al banquer i canalista Antoni Freixa i Coma, promotor de l'obra.
    Actualment en servei.

LACUESTA, R. i GONZÁLEZ, X. (2008): Ponts de la província de Barcelona: comunicacions i paisatge, Diputació de Barcelona, Barcelona.
    MUNTANYÀ, J., NOGUERA, J., PUNTAS, J., SANTANDREU, J. i VILARDAGA, J. (1985): "El centenari de la Concessió del Canal Industrial de Berga", a l'Erol, número 13, p. 19-41.
    NOGUERA, J. (19898): Berga en temps del canal industrial (1885-1900), Els llibres de l'Àmbit, núm. 3, Berga, Àmbit de Recerques del Berguedà.
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.
    TORRES, C.A.(1905) . Itinerari per les Valls Altes del Llobregat. Berguedà. Barcelona.