Aplec de Sant Quirze Safaja Sant Quirze Safaja

Plaça de l'Església

Manifestació festiva
Lúdic
Núria Cabañas

L'aplec de Sant Quirze Safaja es celebra el diumenge després del diumenge de Pasqua davant l'església parroquial de Sant Quirze. L'acte central és la missa d'ofici que finalitza amb la cantada del goig dedicat a Sant Quirze i Santa Julita. També es celebra una rifa de llonganisses, coques, ous... i una ballada de sardanes amb una cobla a la plaça de l'Església.

A l'arxiu es conserven dues Consuetes, una de l'any 1880 redactada per Mossèn Vicenç Serrallonga i una segona de l'any 1956 redactada per Mossèn Jaume Matamala. En aquesta última s'explica que s'hi rifen ous i llonganisses i un gros tortell després de la segona missa, concretament a la tarda, mentre es balla sardanes davant la plaça de l'Església i el que queda de benefici del sorteig queda per l'obra de l'Església.

AAVV. (1989): Calendari de festes de Catalunya, Andorra i la Franja. Estudi antropològic, inventari i descripció de totes les celebracions populars, amb nombroses informacions històriques, geogràfiques i artístiques. Fundació Serveis de Cultura Popular. Editorial Alta Fulla. Barcelona. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.