Aplec de Sant Pere de Bertí Sant Quirze Safaja

Sant Pere de Bertí

Manifestació festiva
Lúdic
Núria Cabañas

L'Aplec de Sant Pere és celebra el primer diumenge després de Sant Pere i té lloc a l'antiga parròquia de Sant Pere de Bertí. L'acte consta d'un ofici religiós que finalitza amb el cant del goig dedicat a Sant Pere de Bertí. Un acabat l'ofici hi ha un petit refrigeri ofert per l'Ajuntament de Sant Quirze Safaja.

Segons un vers de Josep Carner i Ribalta sobre els cingles de Bertí es desprèn que era un esdeveniment amb molta concurrència i es considerava com una Festa Major: "En aquest alt planell on brunz el vent arran de cingle, avui, hi ha hagut ballades. Un estol magne de jovent —amb sengles estimades— hi ha fet sardana ampla amb cor fervent, tenses mans enllaçades. La veu pairal dalt de Bertí damunt l'aplec s'ha fet oir. "

Es té constància de l'aplec des de 1880. Antigament després de l'ofici es feia una ballada de sardanes i una rifa de llonganisses i pernils.