Aplec de Sant Pere de Ferrerons
Moià

Sant Pere de Ferrerons
    Trencant a mà esquerra direcció la Montjoia fins a arribar al turó de Ferrerons.

Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

És una de les antigues romeries de Moià vigents que arriba fins a l'església de Sant Pere de Ferrerons per la carretera o pel dret. En arribar els pelegrins poden entrar a l'antiga parròquia per assistir a una missa dedicada als sants del dia i de l'època, Sant Pere i Sant Pau.
    En acabar-se la missa, és de tradició fer una rifa, organitzada pel mossèn, de llonganisses i pastissos en benefici de la Parròquia.

La Parròquia de Sant Pere està situada al turó de Ferrerons.
    s. XI

L'any 1948 la parròquia de Ferrerons, que estava formada per diferents masos, es va agregar al municipi de Moià.
    Es coneix documentalment des del s. X. Des d'aleshores l'edifici ha patit modificacions en la seva estructura però sense perdre mai la seva categoria parroquial. Es té coneixement de que aquesta església ja existia en l'any 939 quan va ser unida temporalment a Moià.
    L'edifici actual es va construir a l'any 1763 aprofitant part dels murs romànics i la torre del campanar que és una edificació de finals del Romànic. L'església ha estat transformada diverses vegades i els seus objectes de culte traslladats a Moià.
    Antigament la romeria a Sant Pere de Ferrerons es feia a peu, avui és opcional.

Ballús i Casoliva, G (2000); Guia de les Festes del Bages. Centre d'estudis del Bages. Col·lecció Guies núm. 2. Manresa.