Les Cases de Ferrerons
Moià

A 8 Km de la vila de Moià
    Entre Ferrerons i el Grony prop de Creu Vermella.

Actualment estan abandonades
    Cristina Casinos

Conjunt de cases rurals la majoria derruïdes que pertanyen al conjunt d'edificis, junt amb l'església de Sant Pere, que formava part de l'antiga parròquia de Ferrerons.
    A la llinda d'una de les finestres hi ha la data 1789.
    En una de les parets d'una pallissa situada a llevant del conjunt es veu la data de 1727.
    L'entrada per la banda sud es feia per una porta d'arc de mig punt, mentre que per la cara occidental hi ha un ampli arc rebaixat.

Font al costat on encara avui comença el torrent de Graus.

Apareixen en els fogatges de 1497 i 1553.
    Sembla que antigament hi havia hagut tres habitatges, que actualment estan desocupats i sense cap ús. Les cases estan unides formant un conjunt, amb dues i tres plantes d'alçada i cobertes a dues vessants. A la façana de migdia hi ha un porxo modern afegit. Al voltant hi ha alguns coberts separats de les cases. A la llinda d'una de les finestres hi ha la data de 1789, però està en un volum que constitueix una ampliació d'un volum més antic. L'època de construcció és el segle XVIII.
    A finals de la dècada dels anys 50, van deixar d'estar definitivament habitades per masovers. Fins aleshores hi havia viscut la família de la Josefina Pons.

Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 49. Moià.
    Rodríguez Lara, J. L. (2009): Aproximació a la toponímia del Moianès. Barcelona: Dalmau.