Aplec de Sant Guillem
Campins

Ermita de Sant Guillem

Marta Lloret Blackburn

L'aplec de Sant Guillem es celebra cada any el segon diumenge de maig. Tradicionalment, l'acte principal és l'ofici solemne en honor al Sant. A la sortida, es fa una ballada de sardanes i es reparteix coca, vi dolç i mel entre els participants. També és tradificonal el sorteig d'una gerra de mel i la ballada de sardanes. L'any 2018 es va introduir dins la celebració una recreació històrica carolíngia, en què s'explica la figura històrica de Sant Guillem, amb una fira, un campament medieval, música de l'època, etc.

L'aplec i fira de bestiar de Sant Guillem es celebraven a Campins des de fa segles el dia 28 de maig. Va deixar de celebrar-se a finals del segle XIX. Es va recuperar l'any 1926 i es va passar a celebrar el segon diumenge de maig. Durant la segona meitat del segle XX va desaparèixer de nou, fins que es va recuperar definitivament l'any 1996.

LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny (2011). Unescocat.