Aplec de la Mare de Déu del Roure
Rupit i Pruit

Carretera C-153, km. 27 - Pruit
    Al pedró de la Mare de Déu del Roure, sota la masia del Bac

Religiós/Cultural
    Adriana Geladó Prat

L’Aplec de la Mare de Déu del Roure es celebra anualment el dia 8 de setembre, dia en el que es commemora el Naixement de la Mare de Déu i diada de les Marededéu trobades. Els actes es realitzen en el pedró dedicat a la verge, que està situat entre les masies del Bac i les Viles de Pruit. Consisteixen en el res del rosari, el cant dels goigs dedicats a la Mare de Déu del Roure i un berenar. En l’actualitat està organitzat per iniciativa popular dels veïns i veïnes de Rupit i Pruit.

A finals del segle XIX, l'aplec de la Mare de Déu del Roure de Pruit era un acte molt concorregut per la gent del Collsacabra, Guilleries, Vall d'Hostoles i la Plana de Vic, gràcies en part a la presencia del poeta mossèn Jacint Verdaguer, que passava temporades a la masia del Bac del Collsacabra, propietaris del pedró. Un dels actes més tradicionals era el ball del Tortell. Cinc parelles de la parròquia ballaven al voltant del roure que albergava la capelleta amb la imatge de la verge. Els nois portaven penjat del coll un tortell a l’esquena, beneit en iniciar la dansa i cuit el dia anterior en el forn d'una de les masies de Pruit. Acabat el ball, dels tortells se'n feien talls que eren repartits entre els assistents a l'aplec.

AMADES, Joan (1980). Folklore de Catalunya. Vol. 3. Costums i creences. Barcelona: Selecta, p. 1090.

AMADES, Joan (1980-1985). Costumari català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat Editores, vol. I, p. 691-693, 956; vol. IV, p. 567, 569; vol. V, p. 36-38.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1988). “La Mare de Déu del Roure de Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any VI, núm. 23, p. 4-6.

BANÚS, Miquel (1999). “Dins la pau del Collsacabra. D’un temps, d’un país”. Els Cingles de Collsacabra, any XIX, núm. 41, p. 10-12.

BORBONET I MACIÀ, Anna (2002). “Els sojorns de Jacint Verdaguer al Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 47, p. 9-19.

Font: informació oral del sr. Quim Marsal [Entrevista: 12-03-2021].