Antiga construcció a la Figuera
Montmajor

La Figuera. Montmajor
    Al costat de la casa la Figuera.

Cortés Elía, Mª del Agua

Davant de la casa La Figuera, pel costat sud, s'alça un cobert de maó i pedra construit aprofitant com a paret una gran roca, i que ara es troba mig enfonsat i sense teulada. A la part superior de la roca en la que es recolza el cobert s'observen dues motllures horitzontals i paral·leles situades a banda i banda de la roca i amb un seguit de forats circulars alineats al costat de cada motllura. Les motllures formen un graó que disminueix cap a l'interior, amb una distància d'un metre i mig entre elles i una longitud aproximada de dos metres, i salva un forat que queda en un dels extrems de la roca. Aquesta estructura podria haver suportat un sól de fusta i un seguit de columnes de fusta recolzades als forats, a modus de cabana o torre de vigilància.

Degut al lloc on es troben aquestes motllures gravades a la roca i a l'antiguitat de les cases del entorn, podria tractar-se d'una estructura de vigilància del camí que portava des de Montmajor cap a Viver i Serrateix, tot i que la manca de documentació fa difícil l'establiment d'una cronologia exacta. Esperem poder determinar la seva utilitat més endavant.