Antiga casa dels paraires
Taradell

Font Gran. C. de la Font

BCIL.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Ajuntament de Taradell. C. de la Vila, 45. 08552 Taradell
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

L'antiga casa dels paraires és un edifici del segle XVIII sobre el qual s'han fet diverses reformes entre els segles XIX i XX. Està construït aprofitant el desnivell natural del terreny, de manera que la roca natural sobre la que es recolza és visible des de l'interior. És de planta quadrangular i té la coberta plana habilitada a la part superior com a terrassa transitable. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada, sobre el qual hi ha una fornícula d'arc de mig punt de pedra carejada, dins la qual hi ha una imatge de Sant Sebastià que abans estava situada a Can Xec. Tant a la façana lateral com a la lateral i posterior hi ha diverses obertures d'arc pla de pedra carejada, algunes d'elles tapiades. La part superior està acabada amb una barana de maó. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. L'interior és un espai diàfan, amb un pilar central de maó i el sostre fet de revoltons ceràmics.

Segons Antoni Pladevall (1995:528), l'edifici del Tint de Taradell es va construir entre els anys 1721 i 1723, com a Casa del Gremi de paraires, que fins aleshores s'havia reunit a Santa Llúcia.