Antic hospital
Malgrat de Mar

C. Passada, 46

XV-XX
    BCIL. 4984-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme. 13/07/2005
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

L'antic hospital és un edifici d'origen medieval que va ser reformat posteriorment. És un edifici cantoner, al costat del qual s'hi adossa la capella annexa. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis presenta un portal d'arc pla arrebossat amb una inscripció a la llinda on hi consta "SANTO HOSPITAL". Al seu voltant hi ha diverses finestres d'arc pla arrebossat distribuïdes de forma aleatòria, excepte els dos pòrtics d'arc carpanell arrebossat del pis, que tenen sortida a un petit balcó de baranes de forja. El ràfec està acabat amb una cornisa motllurada. La façana lateral presenta poques obertures, com també tres arcs de maó disposat a plec de llibre perpendiculars al mur i que formen un espai semiporxat. La part posterior s'obre amb finestres d'arc pla arrebossat i té un pati tancat per una balustrada. El tractament dels murs és arrebossat i pintat, excepte la façana lateral on s'observa el parament de pedra lligada amb morter i els carreus de la cantonada.

L'antic hospital de pobres va ser fundat en motiu de la previsió testamentària que en feu Huguet Descolomer l'any 1443. En el testament hi establia com a administradors als Obrers de la Parròquia de Sant Genís de Palafolls. Al segle XVI es va autoritzar a utilitzar les rendes de l'hospital per la fortificació de la vila, així com es van afegir uns capítols en relació a l'administració de la institució. Des del segle XVII fins a principi del XIX hi van haver diverses disputes en relació a la seva administració, fins que una sentència va refermar els obrers de Sant Genís com a únics administradors, tal i com constava al testament d'Hug Descolomer. L'any 1889 se'n va fer càrrec la comunitat religiosa Germanes de Sant Josep, que hi van estar fins a l'any 1970 en què es traslladaren al nou Centre Mèdic Natzaret. Uns anys més tard, s'hi va traslladar la Comunitat Terapèutica de Malgrat.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    REVENTÓS, J. (1999). "Els hospitals del Vallès i del Maresme": Història dels Hospitals de Catalunya, Vol. IV. Barcelona: Diputació de Barcelona.