Angelats
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 6100 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 11'100

Únicament es conserven parcialment dos murs de càrrega de l'edifici.
    Jordi Compte i Marta Homs

Angelats està situada en un coll elevat en la carena d'Angelats, al sud-oest de l'església de Santa Maria de Salselles i a l'extrem nord-oest del terme municipal, prop del límit amb el terme de Borredà. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions actualment en runes. Conserva les façanes nord-oest i sud-est bastides amb murs de càrrega de maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb carreus treballats a una alçada màxima d'uns 5 metres coincidint amb el nivell de la teulada, actualment inexistent. Les façanes sud-oest, originalment la façana principal, i la nord-est es troben quasi completament derruïdes. Conserva parcialment algunes obertures, emmarcades amb pedra treballada al volum principal i amb obra vista a les estructures adossades. Les estructures es troben adossades a nord-oest i sud-est de la masia, tot i que actualment es troben derruïdes. Una d'aquestes estructures, de reduïdes dimensions, conserva una volta de canó emmarcada amb rajol.

Angelats es troba documentada en l'amillarament de 1862. Tot i així la edificació és anterior. Originalment era una masoveria de Vilartimó. L'any 1929 encara constava com habitada.

BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.