Alzines de la Font de la Cova
El Bruc

En un revolt pronunciat del Camí de Cal Mata.

Pla Especial del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat (entorn). Barcelona.
    Ana Requejo Alonso

Dues especies de Quercus ilex amb unes dimensions de 12m d'alçada i 3m de perímetre.

Les dues alzines bessones de la Font de la Cova són de les més grosses del Bruc i la seva capçada dóna ombra tot l’any a l’indret on sorgeix aquesta font, per la qual cosa era un indret tradicional per anar a berenar i festejar. També hi ha un safareig i una bassa propers.

El grup d'alzines centenàries que ombregen l'entorn de la font gaudeixen de la frescor de l'indret, proper al torrent de la cova i que es beneficien de l'abundància d'aigua que proporciona la mateixa font. Aquest fet ha estat fonamental per explicar les seves dimensions i exuberància i el poblament vegetal en general de l'espai proper

Conserva encara alguns testimonis d'escales i bancs construïts de pedra, d'un passat recent on l'activitat humana hi era força present.

- Catàleg Arbres d’interès local El Bruc. Ajuntament del Bruc, pp. 16-17.