Alzina de la Corba de la Fruita
Sant Esteve Sesrovires

En un revolt de la carretera B-224, km. 23,700

Espècimen botànic
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

L'alzina coneguda com l' "Alzina de la corba de la fruita", correspon a l'alzina existent al costat de la carretera B-224, aproximadament a l'alçada del Km. 23,700, en un tros de terreny on habitualment s'hi col·loquen venedors de fruita ambulants, els quals aprofiten l'ombra de l'alzina per establir el taulell amb els seus productes. L'alzina està situada a la banda sud de la carretera, al revolt que es troba passada la gasolinera. Aquesta alzina, per la seva magnitud i constitució esdevé un exemplar singular a considerar dins el patrimoni natural del municipi.

L'Alzina (Quercus ilex) també coneguda com aglaner, aulina o bellotera, és un arbre de fullatge persistent, de la família de les fagàcies (Fagaceae). Etimològicament, tant alzina com aulina provenen del llatí "ilicina" o "elicina", derivat d"ilex", alzina. Aglaner, "que fa glans", és derivat de gla, el fruit de l'alzina. Bellotera, "que fa bellotes", és derivat de bellota de l'àrab "balluta". La capçada és ampla i densa, fulles de 3 a 7 cm, el·líptiques o oblongues, subenteres (tenen lòbuls) o amb dents poc espinoses. Les fulles són de color verd fosc a l'anvers i grisenques i piloses al revers. Es tracta d'una planta de sexualitat monoica, les flors masculines estan agrupades en llargs aments que deixen anar el pol·len al vent i les femenines són solitàries i d'elles es desenvolupen els fruits. Floreix a la primavera durant abril o maig. La seva alçada varia entre 5 i 20 metres i el seu tronc, a cops, apareix dividit des de la base. És un arbre de creixement lent.

CHANES, Rafael. "Deodendron. Arboles y arbustos de jardín en clima templado". Ed. Blume. Barcelona, 1969.