Alzina de Cal Gol
Sant Martí de Tous

Masia de Cal Gol.Clot de l'Aubereda. Al sud del nucli urbà.
    Agafar el Camí de l'Aubareda, un cop passada l'Aubareda seguir fins a la Masia de Cal Gol

Espècimen botànic
    Núria Cabañas

L'alzina de Cal Gol és un arbre protegit d'inetrès comarcali local que forma part del Catàleg d'Arbres Monumentals de Catalunya des de l'any 2000. Es troba situada a l'era de la Masia de Cal Gol, al peu de la Serra de Queralt- Miralles. Es tracta d'una alzina (Quercusilex, de la subespècie Ballota) amb un perímetre de 4.65 m i una alçada total de 12 m. Les seves branques han crescut tant que s'han encreuat entre si, creant diverses formes, una d'elles coneguda com l'Ull de Cíclop.
    L'alzina es un arbre de la família de les fagàcies, de fulla perenne amb un tronc gruixut. La seva escorça destaca per la seva rugositat i color fosc.

Catàleg de bénsprotegits per al POUM de deSant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.
    Fitxa d'arbres monumentals de la Generalitat de Catalunya