Ajuntament del Figaró
Figaró-Montmany

Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34.

Manuel J. Raspall.
    Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta. de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
    Anna M. Gómez Bach

Construïda dins el casc antic de la població, davant l'Hostal Congost i prop el pont que porta al ferrocarril. La seva ubicació és comuna a les cases d'estiueig d'aquest període, a prop de l'estació del tren en una zona tranquil·la que convida al descans. Les parets exteriors estan arrebossades en color blanc amb esgrafiats florals al voltant de les finestres i sanefes de botons ceràmics sobre les especials i elegants finestres de la part frontal de la planta baixa i també entre la segona i tercera planta del cos principal de l'edifici. La teulada, coberta de teules ceràmiques de color verd i dibuixos geomètrics, sobrepassa amplament les parets de l'edifici amb un ràfec sostingut per mènsules que també tenen dibuixos geomètrics entre elles. L'interior, molt modificat per les nombroses reformes ha estat adequat per albergar l'ajuntament i ha perdut bona part dels elements modernistes isolats en punts concrets com l'escala i detalls ornamentals. La casa es troba en bones condicions de conservació.

L'edifici original de l'Ajuntament és del primer terç del segle XX, al primer pis hi havia l'antiga escola i arxiu municipal. A la planta baixa les oficines municipals i la vivenda de la mestra. Excepte en el periode de reforma de l'edifici de l'Ajuntament, l'arxiu va romandre en el mateix espai. L'edifici amenaçava a ruina i el desembre de 1998 les oficines es van traslladar a l'antic casino del poble. Es va procedir a la reforma de la Casa de la Vila i l'octubre de 1999 es va tornar a l'edifici. L'estructura original és del 1910 i és obra de l'arquitecte J. Manuel Raspall.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.