Can Fuster del Rec
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    C/ Mn. Jacint Verdaguer, n.30. Figaró-Montmany.

XIV-XX
    Anna M. Gómez Bach

Aquesta masia consta de planta i pis i es troba assentada a la part alta del Figaró amb un pendent lleugerament pronunciat al sector sud seguint el terreny natural. A grans trets es pot dir que es tracta d'un edifici civil, de planta rectangular d'uns 10 m per 5 m amb la façana principal orientada a migdia. La tècnica constructiva utilitzada es centra en l'ús de pedra basta calcària de gresos vermells, unida amb morter de calç i amb obertures de pedra picada senzilla, com a únic element ornamental. La coberta de la casa és a doble vessant feta amb teula aràbiga i petits ràfecs de fusta; i amb el carener orientat perpendicular a la façana de migdia. La façana principal d'aquest mas presenta un portal de llinda adovellada amb forma de mig hexàgon construït amb 3 grans carreus i on s'hi troba la llinda inscrita PERE JOAN VILARDEBÒ 1611; i dues finestres laterals a la planta, mentre que al primer pis s'obren 3 obertures conformant tres finestres decorades amb un ampit de pedra, de procedència local i ben treballada. La façana oest és cega ja que està completament adossada al mur est del mas, mentre que la façana est presenta un petit cos cobert a una sola vessant adossat a la planta i una finestra, de factura senzilla, al primer pis. Tota l'estructura es troba per sota el nivell de circulació del carrer Mossèn Cinto Verdaguer i s'ha d'associar a una petita explotació isolada i de caràcter agrícola-ramadera que, donat l'auge constructiu del segle XX, va quedar dins el poble.

Aquesta masia del segle XVII presenta un portal adovellat amb la inscripció PERE JOAN VILARDEBÒ 1611. El nom de la casa fa referència al pas de la sèquia procedent de Vallcàrquera i que ja existia l'any 1078. La història d'aquest mas, situat a la part alta del nucli de Figaró-Montmany s'ha de relacionar amb la ocupació del territori de la Vall del Congost des de l'edat mitjana. Aquest antic mas formaria part de les primeres explotacions agrícola- ramaderes documentades a la zona amb una cronologia del segle XIV o anterior. La documentació sobre aquest mas, conegut com Cal Fuster del Rec, per ofici i pel pas del rec que regava les hortes i portava aigua als molins, es troba recollida en les diverses fonts (fogatges, capbreus, arxiu parroquial) tot i que no serà fins el fogatge de 1553 on s'esmenta el propietari d'aquest mas. En època moderna el mas anirà creixent, tenint com a màxim auge constructiu el segle XVIII. Aquest fet es posa en relleu en les diverses llindes conservades en les diverses façanes, en una de les quals hi ha la data 1611. L'evolució arquitectònica del mas es pot observar en l'estudi dels seus paraments. A la façana principal es pot apreciar que el mas el formava un edifici de planta rectangular organitzat en planta i pis amb coberta a doble vessant i que posteriorment s'hi va aixecar un altre pis, es decoraren les obertures i s'afegiren un seguit de cossos addicionals de difícil adscripció associats al creixement del mas i de la família, en un context ja d'època moderna.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.