Aixopluc Roca de Castellar
Vallcebre

La Roca del Castellar

OPC - María del Agua Cortés Elía

Aixopluc que aprofita el sostre d'una baume. S'ha construït una paret de pedra seca en forma de "L". L'aixopluc te una llargada de 260 cm i una amplada de 130cm a l'entrada. La paret a l'entrada te una alçada de 100cm i està feta amb blocs grans. Zona de baumes al costat de feixes de conreu abandonades a 1,325m d'altitud. Les baumes es troben al peu d'una paret de roca calcària de les fàcies del Garumnià (Paleocé). Accés relativament fàcil a peu des de la pista de Vallcebre a Maçaners per la Barceloneta, entre la casa de Cal Tiet i la Collada.

L'aixopluc te la mateixa funció que la de la barraca. Aquí es tracta de una zona de feixes conreades fins fa relativament poc - els Camps de Castellar - però les feixes són lluny de les cases més properes. El camí antic de Vallcebre a la casa Cal Benetó (Saldes) passa per aquí.

Martinez, M (2010). Arquitectura Rural. Un patrimoni cultural oblidat (l'exemple de la Conca de Barberà). Edicions Cossetània. Col·leció El Bagul, 11.