Aixopluc Font de la Clavellina
Vallcebre

La Barceloneta

Hi ha molta vegetació a l'entorn del aixopluc.
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Una bauma natural proveïda d'una paret frontal de pedra seca. La bauma te la mateixa funció que la d'una barraca i fou utilitzada com a aixopluc. És difícil endivinar la forma de la construcció per l'espessor de la vegetació al voltant. Hi ha una sèrie de marges de pedra seca a prop de la bauma i uns clapers (despedregaments del terreny) al coll a 1,480 metres a l'oest. La bauma es troba a la base de la vessant sud d'una cresta de roca calcària del Paleocé (Danià), a 1,450 metres d'altitud. Antigament fou una zona de conreu i de pastura. Hi ha una font, la Font de la Clavellina, a 80 m al nord de la bauma.

Les baumes de Vallcebre han tingut la mateixa funció que la de les barraques i els tancats per al bestiar. Es tracta d'un element natural on s'hi feia construccions complementàries realitzades amb pedra seca per tal de aixoplugar-se. Els aixoplucs es troben sovint en indrets lluny de les cases més properes i/o en terrenys marginals.