Aigües partides
Malla

Camí de Torrellebreta
    S'hi accedeix des de la ctra. BV-5305 pel primer camí a l'esquerra que passa sota el ferrocarril

P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Aigües Partides és una masia del segle XIX construïda sobre una estructura anterior, situada entre les conques fluvials del Ter i el Congost . És un edifici de planta basilical que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures d'arc pla de pedra carejada, excepte la finestra de les golfes d'arc pla arrebossat i el portal d'arc escarser. Aquest té la clau inscrita amb la data "1803". Les finestres de la resta de façanes són amb llinda de fusta, llevat de les de la planta baixa de la part posterior, que són d'arc pla de pedra carejada. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa a la planta baixa i d'encofrat de tàpia als pisos superiors. Al costat llevant hi ha un cobert fet de maó i tàpia.

El nom d'Aigües Partides està documentat a la zona des principi del segle XI. L'any 1024 ja consta entre les afrontacions del terme del castell de l'Aguilar, en motiu de la donació que fa del mateix el levita Guillem de Mediona, senyor dels castells d'Oló i Malla a Osona, al bisbe Olibà.

CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Barcelona: Rafel Dalmau.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.