Aeri de Cardona a Súria
Súria

Sector nord del terme municipal

Només en queden les bases.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Les restes de l'aeri es localitzen al sector nord del terme municipal i tenen una extensió considerable. Es tracten eminentment de les bases de formigó de les pilones que hi havia al llarg del recorregut. Originalment hi havia 98 pilones, tot i que en la prospecció que han fet els experts locals sobre el territori només se n'han localitzat 74.

Segons la informació recollida per Albert Fàbrega, l'aeri es va construir entre els anys 1928 i 1929. Es tractava d'un sistema de transport de potassa a través de vagonetes. Tenia una extensió de 11,77 km, amb un recorregut que s'iniciava a les mines de Cardona i finalitzava a l'estació de ferrocarril, des d'on la potassa es transportava fins a Manresa. L'any 1930 va començar a transportar potassa i va fer-ho fins a l'any 1969 en què va tancar el negoci. Les estructures de l'aeri es van retirar l'any 1970

FÀBREGA, A. (2018). "El cable de Cardona a Súria". Revista Dovella: Manresa.