A Enrica Florensa
Granollers

Plaça de Sant Tomàs d’Aquino (davant l’Escola Salvador Espriu)
    Al sector oest del nucli urbà de Granollers

XXI
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Element commemoratiu en memòria d’Enrica Roca Florensa, activista política i social durant els anys de la Guerra Civil de 1936. Consisteix en un bloc de roca granítica només treballat en la part polida on hi ha una inscripció, amb lletres marcades en vermell. La inscripció diu el següent: “Enrica Roca Florensa 1921-2001, compromís en la lluita per la llibertat Granollers. Octubre de 2001”.

Enrica Roca va néixer a Granollers el 1921. Va viure la seva adolescència entre les bombes, la gana i la misèria de la Guerra Civil. Va lluitar per les seves idees polítiques i socials: va allotjar refugiats, mares solteres i criatures del nord de l’Estat que fugien. Va marxar a l’Argentina als anys 50 amb el seu marit i el seu fill, i no va tornar a Granollers fins al 1980. L’any 1994 va tornar a l’Argentina, on va morir el 29 de desembre de 2000.

Aquest petit monument fou inaugurat amb motiu d’un homenatge pòstum que se li va retre, organitzat per una comissió creada especialment, amb participació de l’Ajuntament de Granollers.