Xemeneia de la fàbrica tèxtil Matas
Pallejà

Carrer del Pla de l'Olivella, 4
    Emplaçament
    A l'extrem de llevant del terme, a la zona dels polígons industrials, en una parcel·la situada entre la carretera B24, a migdia i llevant, el carrer del Pla de l'Olivella a tramuntana, i la ronda de Santa Eulàlia, a ponent.
    27

41.416088089304
    2.0009173738653
    416506
    4585430
    08157 - 129
    1948-51
    6656901DF1865F0001TD
    Ainhoa Pancorbo Picó

Xemeneia industrial de maó ceràmic i de tub cilíndric, una de les dues úniques que queden a Pallejà. Aquesta mena de construccions coincideixen generalment amb l'adopció de la caldera de vapor com a nova tècnica en els processos de producció, i amb l'ús del carbó com a recurs energètic natural.

Comencen a proliferar cap a la segona meitat del segle XIX i la seva construcció perdura al llarg de tota la primera meitat del segle XX, fins ben entrats els anys cinquanta, quan pren el relleu l'energia elèctrica. De la industria a la qual pertanyia encara en resten també algunes naus.

La construcció de la fàbrica tèxtil de l'empresa Matas, S.A. es va iniciar entre els anys 1947-48 i la fàbrica es va posar en funcionament l'any 1951.

- DÍAZ, César; GUMÀ, Ramon (2008). "Patologia, diagnòstic i recuperació de xemeneies industrials de fàbrica de maó". Quaderns científics i tècnics de restauració monumental. Assaig i recerca. Col·lecció Documents de Treball. Sèrie Recursos Culturals. Diputació de Barcelona. Barcelona, pp. 23-48.