Surera del carrer Girona
Granollers

A la zona d'eixample de Granollers

Espècimen botànic
    L'exemplar té certes dificultats d'adaptació al medi urbà
    Arbre o arbreda d'interès
    SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Elements Botànics d’Interès Municipal (EBIM). Aprovat el 21/09/2004. Núm. Catàleg: EBIM-30
    EBIM-30
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Surera (Quercus suber) que es troba emplaçada a la zona verda del barri de Joan Prim Centre, entre la cruïlla dels carrers Girona i de Francesc Ribas. Forma part d’una zona verda dividida en dos, a banda i banda del carrer de Girona, entre una diversitat d’arbres que es troben força atapeïts.

Té un tronc sinuós que conserva en bon estat tota l’escorça, característica de l’espècie. Es bifurca a uns tres metres del terra, on hi ha les tres primeres branques, no gaire gruixudes, que han perdut la dominància a favor d’un eix central més potent. Aquest va deixant al seu darrera un seguit de braços ben orientats que donen cos a l’arbre, fins esdevenir en brancades més fines a l’extrem superior de la capçada. La copa, no gaire densa, i el port desmaiat de la branca fina donen a l’arbre un aspecte de decaïment.

En la part alta de la capçada hi ha un buit de branques que indica una manca de vigor i força en l’exemplar. De les branques baixes en destaquen algunes cicatrius de poda importants, fetes per evitar interferències amb vianants i vehicles. Possiblement la manca d’espai i les dificultats d’adaptació a la contaminació urbana no han permès a aquest arbre desenvolupar una capçada harmònica del tot. Cal dir que les sureres són arbres de difícil adaptació (EBIM-30).

L’exemplar té una alçada aproximada de 12 m, una capçada d’11 m i un volt de canó de 1,41 m.

En aquest punt hi havia la caseta del guardabarreres del pas a nivell. Quan a la dècada de 1960 va desaparèixer la via del ferrocarril i s’urbanitzà el carrer de Girona van enjardinar-se aquests espais a cada costat del carrer.

GARCIA I PEY, Enric (1990). Recull onomàstic de Granollers. Motius, topònims, nomenclatura. Granollers: Ajuntament de Granollers, 263 pàg. (Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, 3).