Alzina de la Tela
Granollers

Carrer de Bartolomé Esteben Murillo, cruïlla amb el carrer de Palaudàries.
    A la zona d'eixample de Granollers

Espècimen botànic
    Arbre o arbreda d'interès
    SERVEI DE MEDI AMBIENT I ESPAIS VERDS (2004). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Natural de Granollers. Catàleg dels Elements Botànics d’Interès Municipal (EBIM). Aprovat el 21/09/2004. Núm. Catàleg: EBIM-35.
    EBIM-35
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Exemplar d’alzina (Quercus ilex) que es troba emplaçada al barri de Sant Miquel, al carrer de Bartolomé Esteban Murillo, fent xamfrà amb el carrer de Palaudàries, en un petit espai urbanitzat al centre del qual l’arbre té tot el protagonisme.

Es tracta d’un esplèndid exemplar de capçada simètrica i de port arrodonit i estès. Té un troc que s’alça lleugerament inclinat i es divideix, a 1,8 metres del terra, en cinc potents braços que recuperen la verticalitat i conformen l’estructura primària. A partir d’aquí es ramifica notablement. Un braç de l’arbre s’ha diferenciat com a guia central i eix de creixement, mentre que la resta s’obren i s’estenen horitzontalment.

L’exemplar presenta a prop del terra en el tronc una lesió a l’escorça bastant important, tot i que ben cicatritzada. Destaquen en les branques principals els monyons d’algunes esporgues més severes. En general, l’arbre conserva gairebé intacta la seva estructura natural i ha gaudit d’un bon desenvolupament. L’exemplar té una alçada aproximada de 15 m, una capçada de 14 m i un volt de canó de 1,87 m.

Aquesta alzina ha viscut molts anys isolada i sense competència d’altres arbres. Actualment es troba dins d’un gran escocell de 3,9 m de diàmetre. Al seu entorn s’hi ha creat un espai de repòs i resguard.

Aquest exemplar, sorprenentment respectat enmig d’una plaça asfaltada, estava antigament dins el solar de la finca de La Tela (actual Museu de Ciències Naturals). Possiblement ja es trobava aquí abans de la construcció de la casa Pius Anfres i de les naus industrials de l’empresa Sampere, de paracaigudes, i altres empreses posteriors. La situació propera al carrer el va salvar quan es va urbanitzar aquest sector, però arran de les obres l’exemplar va quedar molt malmès. Afortunadament, les accions de recuperació que s’han emprès amb posterioritat l’han fet reviscolar.

GARCIA I PEY, Enric (1990). Recull onomàstic de Granollers. Motius, topònims, nomenclatura. Granollers: Ajuntament de Granollers, 263 pàg. (Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, 3).