Romagosa dels Albas
Castellet i la Gornal

BV-2112 de Torrelletes a les Masuques, a l’alçada del km9
    El Figueral. Nord de Torrelletes

s. XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Romagosa dels Albas es troba situat al nord de Torrelletes. Es tracta d’un mas format a partir de diversos volums. El volum principal és una construcció consolidada en època moderna. Correspon a un edifici de planta quadrangular amb la coberta a quatre vessants amb la torratxa al centre de la coberta amb coberta també a quatre vessants. Consta de planta baixa i dos pisos i d’un pati central tancat per un baluard amb el portal d’accés d’arc pla. La zona del patí conserva part de l’antic paviment de còdols. El frontis, orientat a migjorn, s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i diverses finestres i balcons amb barana de ferro. Totes les obertures són de llinda de pedra i amb ampit. A les llindes dels balcons del primer pis s’hi conserva esculpida una estrella de vuit puntes. A banda i banda del mas s’hi adossen diversos cossos que havien estat destinats a magatzems, corrals o estables. En destaca una cisterna de l’any 1867 i un pou de l’any 1869. Ambdós foren realitzats per M R (Maria Romagosa), tal i com consta a les portes metàl·liques que tanquen la boca d’accés. Un dels antics estables fou reformat i modificat en un petita capella familiar l’any 1989 per Manel Pi Almirall i MªCarmen Romagosa Rossell. La capella és en honor a Santa Maria dels Albers. Es tracta d’un volum de petites dimensions amb un altar amb la imatge de la Verge Maria situat entre dues antigues menjadores utilitzades com a taulells.

En el capbreu de 1656-1657 de Joan Icard apareixen citats diversos membres de la família Romagosa, que abans fou de Ferrer. Entre ells hi ha Isabel Romagosa, viuda i que afronta amb Joan Rossell. De l’any 1736 es conserva un document on apareix Antonio Romagosa dels Albes i la seva esposa Cecilia Vivas.