Rellotge de sol de Can Gabriel
Fogars de la Selva

    Polígon 11 Parcel·la 51
    Emplaçament
    Veïnat de Ponent
    67

    Coordenades:

    41.73784
    2.65969
    471701
    4620726
    Número de fitxa
    08082 - 187
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1982
    Estat de conservació
    Regular
    Manca el gnòmon.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    001724300DG72A0001DJ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Rellotge de sol de sèrie, realitzat a motllo, de pedra artificial situat a la façana de migdia de Can Gabriel, coneguda també des de fa anys com a Ca l’Alonso. Està col·locat dessota del carener. És lleugerament ovalat, amb una base plana. El marc representa una corona de llorer. A la part superior s’hi pot veure un relleu format per quatre cavalls al galop amb les crineres a l’aire; a la part inferior, dos llops ajupits. Al centre, un astre solar amb els raigs. El gnòmon, de vareta, ha desaparegut.

    Les línies horàries estan incises. Assenyalen de les sis del matí a les sis de la tarda en xifres romanes.
    Presenta diversos trencaments, probablement a causa d'alguna caiguda, que semblen haver estat reparats amb algun tipus de cola.

     

    Aquest rellotge de sol no consta en l’inventari de la Societat Catalana de Gnomònica.

    En el cadastre de 1862, que és el document més antic localitzat on s’esmenta la casa, el propietari és Manuel Auladell, fill de Gabriel Auladell, que és qui dona nom a la casa. Menava quatre quarteres de terra dividides en nou quartans de secà, vuit de vinya i dues quarteres i set quartans d’erm.

    En el padró de 1889 la propietat continua en mans de la mateixa família. Hi viuen el matrimoni format per Manuel Auladell i Barnei i Maria Pagès que tenen dos fills, en Jaume i la Dolors.

    L’any 1910, en Manuel Auladell és vidu i viu a la casa amb la seva filla Dolors que està casada amb Quirze Salichs.

    Un parell d’anys després hi entren a viure la família Vilà. Són: Francesca, Joan, Josep, Socors i Joaquim. L’any 1922 hi continua la mateixa família amb un nou membre, l’Emília. Continuaran vivint a la casa fins l’any 1929 on es produeix un nou canvi, sense poder saber si són masovers, llogaters o nous propietaris. Aquesta vegada entren a viure-hi el matrimoni format per Francesc Estol i Elvira Boix amb la seva filla Montserrat. I al cens de 1931, ja hi ha una altra parella: Aleix Brugada i Maria Albó Fonollet amb les nenes Dolors i Rita que sembla que en seran els propietaris. Els seus descendents aniran vivint a la casa, fins que l’any 1959, amb la mort de la Dolors als trenta-quatre anys la família decideix marxar a Canet d’Adri venent la casa a la família actual que la va restaurar totalment.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.