Can Gabriel - Ca l'Alonso
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 51
    Veïnat de Ponent

Jordi Montlló Bolart

Can Gabriel és una casa situada al veïnat de Ponent. Per arribar-hi cal travessar el Pla de Can Planes i la Riera Negra. És de planta rectangular, d’una sola crugia, amb la coberta a dues aigües, de teula àrab i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-est o migdia. Té planta baixa i pis que aprofita el sotacobert. El portal d’accés està alineat simètricament amb el carener. Aquest està flanquejat a ambdós costats per tres obertures. La planta pis té quatre obertures; les dues més properes al carener són més petites que les situades als extrems de la façana principal. Destaca un rellotge de sol de pedra artificial que els propietaris actuals col·locaren després de restaurar l’edifici, fa una quarantena d’anys. El parament dels murs és de pedra i fang. La façana està arrebossada i pintada. Tot el perímetre està protegit per un sòcol de pedra irregular en forma de llosa d’aplacar parets d’uns setanta centímetres d’alçada
    A l’interior de la casa es conserva la llar de foc amb la boca del forn de pa i el cendrer.

La porquera situada a la façana de ponent, tot i que ha perdut la seva funció original, es conservà estructuralment durant les obres de remodelació i ha servit per engrandir l’espai de la cuina.

La façana de tramuntana quedava enganxada al mateix turó deixant un pas molt estret. Amb les obres de rehabilitació  s’eixamplà aquest espai i la terra s’aprofità per engrandir l’era del davant de la casa.

En el cadastre de 1862, que és el document més antic localitzat on s’esmenta la casa, el propietari és Manuel Auladell, fill de Gabriel Auladell, que és qui dona nom a la casa. Menava quatre quarteres de terra dividides en nou quartans de secà, vuit de vinya i dues quarteres i set quartans d’erm.

En el padró de 1889 la propietat continua en mans de la mateixa família. Hi viuen el matrimoni format per Manuel Auladell i Barnei i Maria Pagès que tenen dos fills, en Jaume i la Dolors.

L’any 1910, en Manuel Auladell és vidu i viu a la casa amb la seva filla Dolors que està casada amb Quirze Salichs.

Un parell d’anys després hi entren a viure la família Vilà. Són: Francesca, Joan, Josep, Socors i Joaquim. L’any 1922 hi continua la mateixa família amb un nou membre, l’Emília. Continuaran vivint a la casa fins l’any 1929 on es produeix un nou canvi, sense poder saber si són masovers, llogaters o nous propietaris. Aquesta vegada entren a viure-hi el matrimoni format per Francesc Estol i Elvira Boix amb la seva filla Montserrat. I al cens de 1931, ja hi ha una altra parella: Aleix Brugada i Maria Albó Fonollet amb les nenes Dolors i Rita que sembla que en seran els propietaris. Els seus descendents aniran vivint a la casa, fins que l’any 1959, amb la mort de la Dolors als trenta-quatre anys la família decideix marxar a Canet d’Adri venent la casa a la família actual que la va restaurar totalment.