Can Codina - Can Framis
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 42
    Veïnat de Ponent

XIX
    Només se'n conserva una part, ha perdut tota la coberta i es troba completament envaïda per la vegetació.
    08081A011000420000BX
    Jordi Montlló Bolart

Restes d’una casa situada a ponent de Can Mastroi, dins del bosc. Està completament envaïda per la vegetació, però s’endevina un edifici no massa gran, de planta més aviat rectangular, amb parets de pedra falcada amb trossos de teula i fang que semblen no depassar els tres metres d’alçada. S’hi endevinen murs transversals de compartimentació de les diferents habitacions.

En l’ortofotomapa en color de l’any 2000 consultable a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya encara es pot veure tota l’estructura dels murs sense coberta. El camí de carro original pel qual s’hi accedia ara és un estret corriol pel qual cal obrir-se pas tallant la vegetació. Destaca, en una de les pedres visibles de la paret desbrossada, uns cercles que si bé a primera vista semblen pintats, són de fet, material ferruginós originat en el moment de la composició de la roca.

Segons el cadastre de l’any 1862, la casa era coneguda antigament com a Can Framis per ser el seu propietari, Guillem Framis. L'única informació coneguda més antiga és la proporcionada per aquest document, que a més indica que a més de la casa el seu propietari menava les següents terres: dotze quarteres i quatre quartans de terres, dividides de la següent manera: dues quarteres de vinya, mitja de sureda, quatre d’erm i quatre de secà, quatre quartans d’albereda i una quartera i mitja d’erm.

L’any 1886 habita la casa Joan Camps, sense especificar si n’és el masover o ho té llogat.

Al padró de l’any 1889, la propietat ha passat a mans de Bonaventura Codina, un ferrer d’Hostalric, sense que aquest hi visqui.

En el cens però de 1896 hi estan empadronats el matrimoni Pau Siscart i Maria. Quan aquests marxen l’any 1899, la casa queda desocupada. L’any següent, adquireix la finca el propietari de Can Mastroi, Josep Tarruella, però sembla que no tornarà a ser habitada.