Can Ternet Vell
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 40
    Veïnat de Ponent

Dolent
    Només es conserva una part de l'edifici, que ha perdut tota la coberta i es troba colgat de vegetació.
    08081A011000400000BR
    Jordi Montlló Bolart

Restes d’una casa de planta rectangular, de planta baixa i pis o sotacobert de la qual en queden varis murs dempeus, amb una alçada màxima pel mur orientat a llevant d’entre més de  tres metres d’alçada. Per la disposició de l’enderroc, sembla que la porta d’accés principal estava situada a la façana orientada al sud-est i que la coberta era a dues aigües, de teula àrab. Entremig de la vegetació es poden localitzar vàries obertures corresponents a finestres, no massa grans i alguna porta de comunicació interior. A primera vista sembla que, tant per la façana de llevant com de ponent, hi havia algun annex relacionat amb les activitats ramaderes i agrícoles de la casa com la porquera o el galliner i la pallissa amb l’assecador. El paredat és tot de pedra irregular i fang, amb gruixos que poden arribar als cinquanta centímetres. Les parets estaven arrebossades amb morter de calç. La gran quantitat de bardisses i arbusts que l’envolten i a l’interior no permeten especificar res més i si hi havia alguna era de batre, es troba soterrada i envaïda pel bosc.

Gairebé a tocar de la façana de ponent, envoltada de vegetació s’endevina una antiga bassa d’un parell de metres de fondària excavada en el sòl, que en el moment de la visita no tenia aigua. No s’ha localitzat el pou, raó per la qual s’aconsella netejar l’indret.

D’aquesta casa la única informació disponible és la localitzada en el registre cadastral de l’any 1862, on consta com a propietari Joan Roure. Aquest vivia a la casa amb la seva esposa, Josepa Horta. La finca, disposava a més de vuit quartans de secà, mitja quartera de vinya i una d’erm. En el Pla de Fogars també tenia una quartera de secà i dues i mitja d’erm.

L’any 1889, el propietaris són el matrimoni format per Pere Iglesias i Alsina, i la filla dels anteriors propietaris, Maria Roura (o Roure) i Horta amb els seus dos fills, Josep i Dolors. Més endavant, en el cadastre de 1896 hi consta també una afillada anomenada Lluïsa Pi. És en aquest document on la casa rep el nom de Can Ternet.

L’any 1914 mor la propietària amb seixanta-sis anys. En Josep Iglesias, fill, casat amb Emília Mercader vivien amb els pares fins que després de la mort de la mare la família marxa a Can Vicenç del Sot.