Can Peiret - Can Ventura Xic - Can Quirze
Fogars de la Selva

    Polígon 11 Parcel·la 35
    Emplaçament
    Veïnat de Ponent
    57

    Coordenades:

    41.73809
    2.66228
    471916
    4620752
    Número de fitxa
    08082 - 188
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    En procés de reforma
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001203100DG72A0001FJ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Can Ventura Xic és una casa situada al veïnat de Ponent. És de planta rectangular, d’una sola crugia, planta baixa i pis amb la coberta a dues vessants, de teula àrab i la façana orientada a migdia.

    Ha sofert nombroses remodelacions i les diferents obertures, tot i que ja fa molts anys que s’hi van fer, trenquen l’estil característic i homogeni d’aquest tipus de construccions. La façana principal i l’orientada a llevant, tenen un sòcol de rajols moderns.  Totes les obertures tenen un ampit de pedra moderna i un voladís a la part superior que protegeix els porticons exteriors de fusta.
    A mà esquerra hi ha un porxo adossat i un altre d’independent.

     

    En un racó al costat de l’entrada, hi ha una bassa que sembla haver estat emprada en algun moment com a piscina. I a l’altre costat, el pou tot ell arrebossat de ciment i amb coberta de totxana plana.

    El document més antic que dona referències de la casa és el cadastre de Fogars de l’any 1862. En aquesta època consta com a propietari Bonaventura Saurí, originari de Pineda, que també dona nom a la casa amb el motiu de “Can Ventura Xic”. Amb la casa, Saurí mena una sola peça que envolta la casa i que està dividida en vuit quartans de secà, una quartera i mitja de vinya i una quartera i nou quartans de terra erma.

    Va viure-hi amb la seva esposa Rosa Pla i els seus dos fills, Quirze i Pere. El seu fill Quirze Saurí i Pla (†1901) en serà el següent propietari, tal i com consta en el padró de 1889. Hi viurà amb la seva esposa, Maria Formiga i Bosch (†1903). Durant els anys que hi va viure la gent també coneixia la casa per Can Quirze. Quan mor la parella, amb molt poc temps de diferència la casa queda abandonada. Es desconeix que va esdevenir del germà.

    En el cens de l’any 1918 trobem inscrits a la casa el matrimoni format per Joan Mercader i Àngela Marlet, que tindran tres fills, en Joaquim, la Francesca i la Pilar. Deu anys després, l’any 1928 marxen a viure a Can Mastroi.

    L’any 1929 hi entren a viure Josep Boix i Francesca Casellas i Ripoll amb els seus fills Felícia, Joan i Elvira.

    Al dessota de la casa, on ara hi ha un pla conreat, en altres temps existia un petit gorg que fou dessecat totalment, per establir-hi terres de conreu foragitant les plagues de mosquits que vivien al voltant d’aquest indret humit.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.