Can Nicolau
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 32
    Veïnat de Ponent

Nivell B del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Jordi Montlló Bolart

Can Nicolau està situada al veïnat de Ponent, en un petit turonet entre la Riera de Terra Negra i el torrent que porta el nom de la casa. És de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos. La coberta és a tres vessants amb el ràfec de fusta amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada cap a migdia. Sembla que la casa ha sofert algunes reformes que han transformat el seu aspecte original, convertint-la en el que semblen dos habitatges. Les obertures són totalment asimètriques, algunes d’elles protegides amb reixes de ferro. Una de les portes d’entrada està decorada amb pedra irregular i una marquesina que alhora fa de porxada. Dessota al costat esquerra hi ha el forn de pa amb el parament arrebossat. A la segona porta, s’hi accedeix a través d’una escala amb barana. Està protegida per una petita marquesina. Les façanes de ponent i de llevant tenen un porxo cadascuna amb coberta a un sol vessant, de teula àrab. Corresponen a les antigues corts i porquera. També hi ha l’estructura del paller i assecador i el porxo de tancar el cotxe. El paredat estructural és de pedra i les façanes arrebossades i pintades de color blanc.

En el Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable figura com a Can Micolau I

La informació més antiga de la casa ens ve documentada a través del cadastre de l’any 1862, on el propietari és Josep Camps, que també posseeix una quartera i tres quartans de secà, una quartera i sis quartans de vinya, dues quarteres de bosc i dues quarteres i cinc quartans de terra erma.

Quan aquest mor, la finca passa a mans de la seva esposa, Maria Alom i Iglesias (†1895). Quan aquesta mor és el seu fill Josep (†1919), casat amb Francesca Prat (†1936) que hi continuaran vivint amb els seus tres fills, Joan, Isidre i Miquel. Quan mor el pare, el seu fill Joan, casat amb Francesca Leon, es queden a la casa juntament amb la mare i menen la finca. Els descendents continuaran vivint a la casa pairal fins que a inicis dels anys setanta del segle passat venen la casa.

La casa, a més de pou també tenia una font, que fa moltíssims anys que se n’ha perdut la beta d’aigua.