Mare de Déu de la Tordera
Palafolls

XIV
    Bisbat de Girona
    Àlvar Sáez Puig

La Mare de Déu de la Tordera en alguns casos s’anomena, erròniament, Mare de Déu de les Ferreries.

Es tracta d’una talla gòtica de pedra, policromada, datada al segle XIV, d’origen desconegut, que la “Asociación de Amigos de los Castillos” va regalar per posar a la capella restaurada del castell. La imatge va ser beneïda el 6 de juny de 1971.

Al cap d’uns anys, patint per la seguretat que pogués tenir la imatge  -ja que havia estat robada i recuperada posteriorment-, es decideix traslladar-la a la parròquia de Santa Maria de Palafolls. Situada ara en una capella lateral entrant a mà esquerra, on llueix tota la seva esplendor.

Aquesta talla substituïa l'antiga Mare de Déu del Castell, anomenada posteriorment també de les dones o de Vivelles. Aquesta imatge va formar part de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929. Es va salvar dels incendis i saquejos que es van produir durant la Guerra Civil.

Passada la Guerra, Josep Maria Pons i Guri va preguntar per la verge al mossèn de la parròquia i aquest li va contestar que estava molt corcada i li havia quedat desfeta a les mans. Existeixen diverses reproduccions actuals de la imatge encara que de menor mida.

- CODINA, Alfons (2004). El poble de Sant Genís de Palafolls. Apunts històrics. Segles XVI-XX. Palafolls. Edicions del Roig.