Lledoner de Can Garbeller
Sant Esteve de Palautordera

Espècimen botànic
    Segle XVII
    El seu tronc està foradat. Aquest arbre té indicis de no tenir un bon estat de conservació.
    Daniel Gutiérrez Espartero

Dins del jardí de la masia de Can Garballer, trobem aquest magnífic exemplar de lledoner monumental, acompanyat de dos lledoners més. El seu tronc, amb l'interior foradat, té el perímetre més gran de tots els lledoners de Catalunya, mesura 5,61 m i es calcula que supera els 400 anys d'edat.

Es tracta d'un Celtis Australis.

A Sant Esteve de Palautordera, trobem altres lledoners centenaris, ja que acostumava a haver-n'hi un davant de cada casa important. Per exemple, destaquen els tres lledoners de Can Moix (un es troba a dins del pati de la casa i els altres dos, al parc de l'església, al costat del centre d'informació).

Tots aquests lledoners que hem esmentat compleixen ara una funció ornamental, però aquests arbres sempre han estat molt lligats al món rural (se n'obtenien eines per al camp: forques, rampins, rascles, etc.).

VIVES DE QUADRAS, Josep Ma (2017): Arbres monumentals i singulars del Montseny.