Làpida romànica
Caldes d'Estrac

XIII
    Restaurada.
    Arquebisbat de Barcelona. Carrer del Bisbe, 5 (08002 Barcelona)
    Octavi Mallorquí Vicens

Làpida romànica. A la façana de l'església trobem integrada aquesta làpida quadrangular d'uns 40 centímetres. Va ser col·locada a la façana al fer-se la reforma de l'església, més aviat com a element decoratiu i de record històric. Porta una inscripció en llatí que inclou una invocació a la Mare de Déu i una pregària. El text diu: Oh Verge, digna de veneració, prega al teu benaventurat Fill perquè els que t'oren habitin en la glòria del cel. Preguem: escolta, Senyor, les oracions del teu poble i concedeix que, qualsevol que entri en aquest temple per demanar beneficis, s'alegri d'haver-los aconseguit i Tu li siguis propici, i així t'adorem sempre i a tot arreu. Per Crist Senyor nostre, amén. (devem la traducció a mossèn Joan Manuel Prieto).

L'altra peça romànica de l'església és el capitell usat com a pica d'aigua beneïda.

Prové de la primitiva església de Caldes d'Estrac fundada el 1219.

AA.DD. (2005). Dos-cents anys de l'actual temple parroquial. Caldae Aquae Núm. 3. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.