Can Marcelino Coll
Caldes d'Estrac

Eclecticisme
    Estructura, coberta, façana i conjunt en bon estat.
    nº57 en el Pla Gral. Municipal
    Octavi Mallorquí Vicens

Xalet unifamiliar d'estil colonial de planta baixa i una planta envoltat d'un jardí d'extraordinària qualitat i col·locat en un terreny escabrós perfectament integrat al Turó de Caldes. La superfície del solar és de 12.768 metres quadrats, mentre que la superfície construïda és de 492 metres quadrats, repartits de la següent forma: vivenda 389, aparcament 43 i espai esportiu 60. Per tant, hi ha uns 11.000 metres quadrats de terreny, en la seva majoria arbrat. Per arribar al xalet cal anar per un camí que va pujant cap a la residència. Ja dins de la finca, queda envoltat de vegetació i per les nits està il·luminat amb fanals baixos sobre fusta. La reixa d'accés a la finca és allargassada. Al capdamunt d'aquest camí trobem l'edificació d'estil colonial. La façana principal està orientada en sentit sud. La planta baixa presenta un porxo amb una sèrie de columnes, mentre a la primera planta hi ha una terrassa amb una barana de ferro i tot un seguit d'accessos a l'interior de la casa. Les parets de l'edificació són emblanquinades. La coberta és a quatre aigües amb ràfec. La resta de les façanes presenten les mateixes característiques que la ja descrita, amb porxo a la planta baixa i terrassa amb barana a la primera planta; de fet, aquesta barana mirador dóna la volta a la casa. Hi ha una edificació menor usada com a aparcament i també una piscina. De la vegetació del jardí podríem destacar la varietat de cactus (sobretot atzavares) i els nombrosos pins.

Sòl urbà. Zona de verd privada. Inventariada amb el núm. 57 per l'article 55 de la Normativa del Pla General.

Marcelino Coll era l'amo de l'empresa Can Valls, i un dels seus fills es casà amb una filla de la reconeguda família barcelonina Ortega-Costa. Durant la guerra civil espanyola (1936-1939), i seguint el que també feren altres delegacions internacionals, el Consolat de França marxà de Barcelona, durament bombardejada, i s'establí a Caldes d'Estrac, en concret a Can Coll. El 1961 es feren als jardins de la finca de Can Marcelino Coll fins a tres representacions de l'obra Nausica de Joan Maragall, amb muntatge d'Esteve Albert. Aquesta representació va ser promoguda per la Comissió local d'Homenatge al poeta en el 50è aniversari del poema.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.