La Coma
Rubió

BV-1031 direcció Els Prats de Rei. Passat el km 10 el primer a la dreta i el tercer a l’esquerra

XVII-XX
    Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Coma es troba situada dins l’antic terme de la parròquia de Maçana. Correspon a una edificació d’origen medieval consolidada en època moderna i contemporània. Està formada pel cos principal i diversos volums annexos com la pallissa i els coberts. La masia és una construcció de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. L’estructura actual de la casa és fruit de l’ampliació de dos cossos adossats ja des d’antic. El cos primigeni, que correspon al volum central, és una edificació de planta rectangular amb la façana principal orientada a llevant amb un portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i des del qual encara s’accedeix a l’interior de la casa. Per la banda de tramuntana s’hi va adossar un cos de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes on hi ha l’antic celler i, posteriorment, pel cantó de migjorn s’hi va adossar un segon volum, que actualment correspon a la façana principal. Al frontis s’hi obre un portal d’arc de mig punt adovellat que dona accés a una entrada tancada, tipus baluard o barri juntament amb dues finestres realitzades a partir de la segona meitat del segle XX. Antigament, aquesta planta era l’estable des del qual s’accedia per una porta, actualment tapiada, situada a l’interior del baluard. A nivell de pis s’hi obre un balcó i tres finestres, una de les quals és original i encara conserva l’ampit de pedra i a l’alçada de les golfes una finestra central. El parament dels murs és de pedra irregular amb les canonades de pedra ben escairada col·locades a mode de cadena cantonera.  Al costat de ponent es conserva l’antiga pallissa. Es tracta d’un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, encarada a migjorn amb un pilar central de pedra de secció quadrada. L’accés a la pallissa és mitjançant una porta d’arc de mig punt adovellat. Davant i a l’entorn de la masia hi ha una zona enjardinada on s’hi conserva una llinda, fora del seu lloc original, amb la inscripció: FRANCHISCO BUJONS I COMA ME FEU.

La Coma conserva documentació en relació a l’edificació de mitjans del segle XV. Segons un document dels anys 1569 -1570 la madrona Elisabet Vidal, mestressa de la Coma, havia pagats tots els censos, delmes i càrrecs als arrendadors de la senyoria de mossèn Simó de Merlés. Entre els anys 1684-1685 hi ha un document on el rector de Maçana, Pere Joan Regordosa, anomena la persona que s'ha de fer responsable de les últimes voluntats del difunt, Vicenç Bujons de La Coma. Un altre nom que apareix a la documentació és Francesc Bujons i Coma, de La Coma i batlle de Maçana, que contrau matrimoni amb Francesca Junyent i Junyent de Cal Junyent de Rajadell.

AAVV. (1994): Itinerari per la Serra de Rubió i refugi Mas del Tronc (Anoia). Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

VILAMALA, I (Coord):Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.